Nyheter
Är du intresserad av hur skolmaten planeras och hur material väljs till biblioteken i Sibbo? Läs och bekanta dig med hur du kan själv påverka
Skolmaten i Sibbo kommun – nyttig och mångsidig vardagsmat
Målsättningen är att skolmaten i Sibbo kommun är en kombination av nyttiga val och ansvarsfull anskaffning. Kostservicechef Tiina Soikkeli berättar att Sibboskolorna följer Statens näringsdelegations rekommendationer och deras mål är att erbjuda eleverna välsmakande och näringsrik mat som främjar välfärden.
Matsedelns struktur och invånarönskemål
Skolorna har en sex veckors roterande matsedel som byts två gånger om året. Dessutom har skolorna också temadagar som erbjuder eleverna möjligheten att prova nya smaker. Näringsrekommendationerna är centrala i skolmaten. De styr både hur matsedeln sammanställs och vilka maträtter som serveras.
En gång i veckan har skolorna en vegetarisk dag då endast vegetarisk mat serveras. Övriga dagar består matsedeln av både blandad och vegetarisk kost, och det är fritt fram att smaka på båda. Det står fisk på menyn cirka en gång i veckan, och matsedeln består även av varierande maträtter, såsom soppor, såser och lådrätter.
Kostservice i Sibbo tar gärna emot kundönskemål. Med hjälp av den årliga skolmatsenkäten utreder kommunen elevernas tycke och smak och därtill påverkar matjuryerna och enskilda responser planeringen av matsedeln. Målet är att önskemålen uppfylls så bra som möjligt och att samtidigt förs en rimlig mängd med nya smaker och maträtter till matsedeln.
Naturligtvis är även budgeten en central del av planeringen. Nuförtiden är priset för en skolmåltid 2,95 euro, vilket begränsar inkludering av dyrare maträtter. Lyckligtvis är största delen av önskemålen traditionell husmanskost, vilket betyder att planeringen kan skötas effektivt inom ramen av budgeten.
Kostservice i Sibbo vill främja kommuninvånarnas hälsa och välfärd, vilket betyder att nyttiga val betonas i matsedlarna.
– Elevernas favoriträtter är i regel husmanskost, såsom makaronilåda, fiskpinnar, spenatplättar och ugnskorv, och därmed ofta genomförbara, berättar kostservicechef Tiina Soikkeli.
Under temadagarna står även speciella alternativ på menyn, till exempel hamburgare. Eleverna kan också krydda sin mat efter behag. Kryddorna inkluderar salt, svartpeppar, osaltad örtblandning och chilisås.
Ansvarsfull anskaffning
Miljö och ansvarsfullhet beaktas även i anskaffningen av livsmedel i Sibbo kommun. Kommunen är med i programmet Stegvis mot eko, vilket innebär att kommunen har förbundit sig till att använda ekologiska produkter av några råvaror. Utöver detta produceras till exempel torkade ärtor och korngryn på en närgård. Mjölkprodukter, kött, fjäderfäkött och halvfabrikat är i regel inhemska.
Fiskar och fiskprodukter har MSC-märket och Hjärtmärket och är delvis av inhemskt ursprung. Rotfrukter, frukter och grönsaker är inhemska enligt säsong, men pasta och ris är alltid mörka eller av fullkorn. Salladsingredienserna serveras alltid ur separata kärl, så att eleverna kan sammanställa sina portioner efter behag.
Biblioteken i Sibbo har ett mångsidigt utbud
Biblioteken i Sibbo erbjuder kommuninvånarna ett mångsidigt utbud av material. Utöver traditionellt tryckt material består bibliotekens samlingar även av musik, konsol- och brädspel, filmer och ljudböcker samt litteratur på främmande språk i biblioteksnätverkets cirkulerande samlingar.
Kunderna har också tillgång till elektroniskt material som innefattar ljud- och e-böcker, musik, tidningar och filmer. Bibliotekens utbud innefattar även föremål som kan lånas, såsom discgolfset, skräpplockare eller kompass. Målet med samlingarna är att olika intressentgruppers behov och aktuella fenomen beaktas.
Samarbete är en viktig del av tjänsten
Samarbete är i centrum i bibliotekens verksamhet i Sibbo. Biblioteken gör tätt samarbete med småbarnspedagogiken och skolorna genom att stödja dem i fostran och undervisning med lämpligt material för bl.a. lärande av emotionella färdigheter och främjande av läsintresse.
Biblioteken samarbetar även med övriga aktörer i kommunen. Som exempel kan nämnas kommunens Idrottstjänster – du kan hämta orienteringskartor från biblioteket och vid behov låna en kompass. Detta samarbete främjar gemenskapens välfärd och erbjuder praktiska lösningar för de lokala behoven.
Sibbo är ett av de 12 kommuner som hör till biblioteksnätverket Helle. Bibliotekens samarbete erbjuder kunderna omfattande och mångsidiga materialsamlingar. De anskaffningsansvariga i biblioteksnätverket samarbetar genom att anskaffa vid behov tilläggsexemplar av de populäraste materialen så att reserveringstiderna inte blir orimligt långa.
Kundönskemål och val av material
Bibliotekens materialval görs veckovis. De största materialanskaffningarna görs på våren och hösten, då stora förlag utger sina nyhetskataloger. I valet av material beaktas kommunens ålders- och språkfördelning samt yrkes- och näringsstruktur. Samlingarna utvecklas kundorienterat och enligt de allmänna bibliotekens samlingar. Biblioteken förhåller sig positivt till kundernas anskaffningsförslag:
- Det räcker att en person önskar ett specifikt material för att det ska beställas. Önskemålet ska dock uppfylla några kriterier: det ska finnas en kundkrets för materialet och det ska uppfylla allmänna biblioteks materialkriterier, berättar bibliotekarie Katja Kononoff.
I år har redan 50 önskemål kommit till biblioteken i Sibbo.
Stödjande av barns och ungdomars läskunnighet
Tyngdpunkten för bibliotekens verksamhet är främjande av barns och ungdomars läskunnighet och läsning. Biblioteken stöder även barnfamiljers läshobby. Till samlingarna anskaffas material som stöder barnens språkliga utveckling till en kunnig och ivrig läsare. Samlingarna innehåller mångsidig och högklassig skön- och facklitteratur för barn och ungdomar. Det anskaffas flera exemplar av de populäraste barnböckerna, vilket möjliggör även boktips.
Till samlingarna anskaffas även lättlästa böcker för barn och ungdomar med svenska eller finska som andraspråk och läs- och skrivsvårighet. Lättlästa böcker är antingen lättlästa versioner av allmänspråkliga verk eller skrivna direkt på lättläst språk.
Barnens bilderboksfavoriter är Sixten och Blixten, Paw Patrol och Greta Gris. Barnens och ungdomarnas favoriter är definitivt Dagbok för alla mina fans, Vår trädkoja och Pet Agents. Det finns också många andra fängslande verk att läsa i biblioteket.
Hembygdssamlingar och Sibbomaterial
Hembygdssamlingarna är en viktig del av Sibbobibliotekens utbud. De innehåller material som anknyter till lokal historia och kultur samt verk av författare som bor eller har bott på området. Dessa samlingar kan inte lånas, men de är till förfogande i biblioteken och erbjuder kommuninvånarna värdefull information och värdefulla synvinklar om den egna hembygdens förflutna och nuet.
Berätta din åsikt och påverka genom att ge respons
Om du vill ge respons om Sibbobibliotekens verksamhet eller önskemål om deras material, kan du göra det via Helle nätbiblioteket. Logga in med ditt bibliotekskortnummer och din pinkod, eller alternativt skicka e-post till bibliotekets personal.
Barn och ungdomar kan ge respons om skolmaten i en årlig enkät, men vem som helst kan ge respons om skolmaten genom att kontakta kommunens Kostservice. Vi tar gärna emot alla responser och förslag, så tveka inte att ta kontakt. Tillsammans kan vi utveckla kommunens tjänster.
Senast uppdaterad 23.08.2024