Sibbos nya Unkan öppnar sina dörrar i Wessmanhuset måndagen den 28 oktober

Enligt servicechefen för ungdomstjänster Mia Liljeberg hittar ungdomarna de nya lokalerna lättare och ungdomsgården blir synligare tack vare det centrala läget. Wessmanhuset är beläget på adressen Stora Byvägen 8H, det vill säga bredvid Nickby Hjärta och Daghemmet Lillhjärtat.

– Till exempel kan eleverna i Nickby Hjärta gå till Wessmanhuset strax efter att skoldagen slutar. Wessmanhuset är tillgängligt även med kollektivtrafiken. Vi når alltså bättre även de ungdomar som färdas till skolan med skolskjuts, berättar Liljeberg.

Samtidig verksamhet för barn och ungdomar i olika åldrar

Den gamla ungdomsgårdens planlösning hindrade ordnande av samtidig verksamhet för ungdomar i olika åldrar, och servicetiderna var separata för barn och ungdomar i olika åldrar. I de nya lokalerna finns separata rum så att vi kan ordna verksamhet samtidigt för besökare som fyllt 13 år och under 13-åringar.

– På eftermiddagar kan vi ordna öppen verksamhet i den övre våningen och samtidigt ha ett utrymme för barn under 13 år i den nedre våningen. Den samtidiga verksamheten minskar säkert barnens och ungdomarnas behov att samlas i till exempel bibliotek, berättar Liljeberg.

Smågrupper, klubbar och Hobari-verksamhet

Lokalerna är mångsidigare än tidigare, vilket gör det möjligt att ordna olika verkstäder, klubbar, smågrupper och evenemang effektivare än förr. I verksamhetscentret för barn och ungdomar kan man samtidigt ordna ungdomsgårdsverksamhet och ledd verksamhet, såsom en klubb inom Finlandsmodellen för hobbyverksamhet (Hobari). Även föreningar kan utnyttja lokalerna. 

– Vi får även separata spelrum i Wessmanhuset. De lockar också en allt bredare användarkrets till Unkan, säger Liljeberg.

I de nya lokalerna kan besökarna även i fortsättningen till exempel tillbringa tid med kompisar, göra läxor, pyssla, laga mat eller prata med ungdomsledarna.

– Vi har även i de nya lokalerna bland annat biljard- och pingisbord, instrument, speldatorer och spelkonsoler samt bord- och kortspel som barn och ungdomar kan använda fritt, berättar Liljeberg.

De nya lokalerna kommer också till Timmi, och privata personer och föreningar kan boka lokalerna för till exempel födelsedagsfester eller möten. 

Eget utrymme för barn och ungdomar

Avsikten är att verksamhetscentret för barn och ungdomar blir ett eget, deltagande och inspirerande utrymme för barnen.

– Vi har beaktat barnens och ungdomarnas behov och önskningar i planeringen av lokalerna. Vi önskar att barn och ungdomar upplever Unkan som deras eget utrymme och vill delta i lokalernas underhåll och verksamhetens planering, berättar Liljeberg.

Barn och ungdomar har redan fått delta i bland annat planeringen av Unkans nya uteskylt. Kommunen begärde förslag av ungdomarna till skyltens bakgrundsmönster i augusti–september. Skylten avtäcks vid Unkans invigning.

Invigningen ordnas lördagen den 25 januari 2025

Invigningen av det nya verksamhetscentret för barn och ungdomar Unkan ordnas den 25 januari 2025.

Invigningens program kompletteras i evenemangskalendern. Du kan också följa Unkans evenemang på Facebook: Nickby ungdomsgård Unkan och Instagram: @nuorkka_unkan.

Välkommen att bekanta dig med Unkan vid invigningen!

Unkans öppettider från och med 28.10.2024

7–13-åringar
måndag, onsdag, torsdag kl. 13–18

13–20-åringar
måndag, onsdag, torsdag kl. 13–21
fredag–lördag kl. 16–23

Senast uppdaterad 21.10.2024