Visit Sibbo
En dag i Sibbo storskog
Många Sibbobor och folk från grannkommunerna åker ut till Sibbo storskog för en löprunda om kvällarna, en annorlunda rutt att gå med hunden eller för att komma ut och gå i skogen, omringad av natur.
Om du besöker Helsingfors eller har en mellanlandning på Helsingfors-Vanda flygfält, är Sibbo storskog nära. Det kan vara skönt att komma bort från staden och få njuta av naturen. Under en lång mellandlandning på Helsingfors-Vanda flygfält kan det vara ganska skönt att fly den hektiska rytmen på flygplaten och luftkonditioneringens eviga brummande för lite äkta natur i lugnande miljö.
I den här bloggtexten hittar du all information, allt från adresser, till kartor och utrustning som du behöver för att njuta i Sibbo Storskog.
Till Sibbo Storskog kommer du enklast med bil. Det tar ca 30–45 minuter att köra från Helsingfors centrum till någon av nationalparkens parkeringsplatser. Det finns flera, men i den här texten kommer vi att koncentrera oss på utflykter som startar från den södra parkeringsplatsen. Om man inte har tillgång till bil kan man också ta bussen till Sibbo Storskog. På Reittiopas kan du checka busstidtabeller. Närmaste busshållplatsen heter Kuusikorvenkuja.
Här kommer en färdig utfärdsplan för Södra Sibbo Storskog längs med stigen Kalkinpolttajanpolku.
Kalkinpolttajanpolku är ca 5 km lång, och det är ca 1 km till början av naturstigen från parkeringsplatsen. Du kan läsa mer om stigen och nationalparken på utinaturen.fi.
Steg 1: Planera
En bra utfärd kräver planering. Ifall du läser det här har du redan kommit långt i din planering!
Här hittar du all info för att få en bra grund för en dagsutfärd i Sibbo Storskog. Du kan också övernatta, men då behöver du nog mera utrustning med än den jag listar här.
Packningslista:
- Vattenflaska
- Bra skor att gå i skogen med (sneakers eller vangringskängor)
- Karta
Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Man kan ju ta med matsäck och äta lunch ute i skogen. Det kan vara roligt. Så klart kan man alltid packa med sig ännu fler bekvämligheter, så som sittunderlag, elddon, kamera och ett litet förstahjälpkit, men med de tre listade sakerna borde man klara sig väl med om man bara stannar över dagen i nationalparken.
En terrängkarta eller en orienteringskarta är bra att ha med sig så att man inte går vilse. Lantmäteriverket har bra kartor till hands på Paikkatietoikkuna. Det finns även många appar du kan använda dig av när du orienterar ute i skogen. Karttaselain är den bra app för det. Den kan du ladda ner på din telefon.
Här hittar du en färdig karta över området. På kartan är parkeringsplatsen och Kalkinpolttajanpolku markerade med blått.
Steg 2: Anländ
Med bil: Du anländer till den här adressen. Här finns Sibbo Storskogs södra parkeringsplats. På parkeringsplatsen finns det utrymme för ett tjugotal bilar och det finna en infotavla med en karta över nationalparken.
Det kan vara bra att bekanta sig med infotavlan och kartan. På den hittar man också nationalparkens regler. Viktiga regler i nationalparken är till exempel att hundar är välkomman men de måste hålas kopplade, och att man bara får göra upp öppen eld på utmärkta eldplatser.
Från den södra parkeringsplatsen så går två utmärkta leder. Den ena heter Storträsk och är en rullstols- och barnvagnsvänlig naturstig. Den andra stigen heter Kalkinpolttajanpolku och det är den vi ska gå idag.
Steg 3: Naturstigen
Studera kartan och bekanta dig med din omgivning. Kalkinpolttajanpolku stigen börjar längs med vägen du kom från. Rutten är till en början utmärkt med mörkgula markeringar i trä. Senare byts marketingarna till grönvita. Följ dem.
Största delen av stigen är utmärkt med skyltar och de gula eller grönvita markeringarna, så det är ganska lätt att hitta även för den ovana orienteraren. Kom ihåg att en karta är ändå bra att ha med sig.
Naturen varierar mycket medan jag går på stigen. Kargare bergsområden byts ut mot lummiga lundar somgår över i trollskog. Ibland går man förbi åkrar och blommande ängar. Det är fantastiskt varierande natur längs med rutten. Kalkinpolttajanpolku är finska och betyder Kalkbrännarstigen. På sitigen fins det ett gammalt kalkstensbrott som numera är fyllt med vatten. Vid det gamla kalkstensbrottet finns också en ruin. Jag gissar att byggnaden har varit en del av kalkbrottet tidigare.
Ifall man vill vika av naturstigen och orientera sig lite, finns det en hel del att de nära stigen att se. Det finns en riktigt cool bergsvägg nordost om stigen och två jättegrytor norr om stigen, som definitift är värda ett besök ifall man har tid.
Steg 4: Matpaus
Uppe på toppen av Högberget finns det picknickbord där man kan avnjuta en lunch eller mellanmål. På Högberget finns ingen eldstad, så där får man inte göra upp öppen eld. Ifall du använder dig av sprit- eller gaskök får du tillreda din mat på dem. Kom ihåg att alltid följa rådande skogsbrandsvarningar. Skogsbrandsvarningarna kan du kontrollera här på Meteorologiska institutets hemsida.
Jag gick stigen motsols, så Högbergets picknick ställe var nästan helt i början av min lilla vandring. Det var en perfekt plats för min lilla smörgåspaus. Mot slutet av ruttenhittade jag det andra utmärkta pausstället. Vid vindskyddet fanns det två vindskydd, en eldstad och ett uthus. Om jag skull eha vetat om det här skulle jag kanske ha tagit med mig lite korv jag kunde ha grillat till lunch, istället för bara min lilla smörgås jag redan hunnit äta tidigare. Nästa gång i så fall. Få saker smakar ju så bra som mat tillredd över öppen eld efter en dag i skogen.
Steg 5: Vägen hem
När du kommit till Kalkinpolttajanpolkus slut och hittat tillbaka till din bil eller busshållplatsen är äventyret slut för den här gången. Och kom ihåg att plocka allt ditt skräp med dig hem, då det inte finns soptunnor i nationalparken!
Visst var det härligt att komma ut i naturen och få njuta av det lugn som bara finns ute!
Senast uppdaterad 07.12.2020