Nuorten Gutsy Go -teot toivat jouluiloa ja hyvää mieltä Sipooseen! – “Monesti ajatellaan, että nuoret vaan rikkoo ja kiroilee, mutta me osataan muutakin.”

Joulupukin apuna yhdessä, Sipoonjoen koulun ja Kungsvägens skolanin tiimi 8.
Katso video linkistä: Joulupukin apuna yhdessä

Syksyn Gutsy Go -toimintaviikoille osallistui kaikkiaan 300 kahdeksasluokkalaista kolmesta yläkoulusta. Nuorten rauhaa, yhteisöllisyyttä ja luottamusta vahvistavat Gutsy Go -projektit tavoittivat kaikkiaan kymmeniä sipoolaisia ympäri kuntaa päiväkotilaisista ikäihmisiin.

Kahdeksasluokkalainen Joel Sipoonlahden koulusta kertoo, että erityisesti viikolta jäivät mieleen kohdattujen sipoolaisten vilpittömän ilahtuneet reaktiot. Joelin tiimi sai yhteistyökumppaneiksi paikallisia yrittäjiä ja tarjosi ruokaa vähävaraisemmille ihmisille: “Kaikki tuli tosi iloisiksi ja kertoi meille, että ei ole ennen kohdanneet tällaista. Että nuoret tekee jotain tällaista. Tuntui hyvältä saada sellaista palautetta. Toivon, että kun ihmiset näkee videon, se saisi muutkin auttamaan.”

Kahdeksasluokkalainen Onni Sipoonjoen koulusta toteutti tiimeineen projektin, jossa testattiin kuinka sipoolaiset uskaltavat auttaa kadulla kohtaamiaan ihmisiä. Idean taustalla oli omakohtainen kokemus ystävästä, joka itki kadulla, mutta kukaan ei tullut kysymään mikä hänellä oli hätänä. “Lähdimme testaamaan, että välitetäänkö ja autetaanko Sipoossa. Piilokameratesti osoitti, että ostoksensa pudottanutta autettiin auliisti, mutta itkevää ihmistä ei oikein uskallettu lähestyä. Toivomme, että teostamme kuvattu video kannustaa auttamaan myös silloin, ja että ihmiset alkaisivat huomioimaan ympäristöään paremmin.” Onni kertoo, että projektin toteutuksen lisäksi oli kiinnostavaa kuulla myös muiden tiimien projekteista: “Näin uusia puolia ihmisissä, ohi heitä koskevien ennakkoluulojen. Vaikkapa ujoissa ihmisissä näkyi rohkeutta, jota en ennen ole nähnyt.”

Miranda ja Ellinor Kungsvägenin koulusta järjestivät tiiminsä kanssa Vohvelirallin, jonka tavoitteena oli tuottaa iloa ihmisille. “Korona on eristänyt ihmiset, ja on oltu paljon yksin. Me jakauduttiin tiimeihin ja yllätettiin ihmiset vohveleilla. Tosi kivalta tuntui auttaa. Eräs 94-vuotias setä sanoi, että ei ole koskaan saanut mitään ilmaiseksi. Hän oli tosi iloinen. Toinen iäkäs ihminen, joka oli yksinäinen kertoi, että tämä oli hänen joulunsa. Se yllätti kuinka paljon ihmiset kokevat yksinäisyyttä.” Miranda ja Ellinor kiinnittivät myös huomiota siihen kuinka nuoret projekteillaan kumosivat ennakkoluuloja heistä: “Monesti ajatellaan, että nuoret vaan rikkoo ja kiroilee, mutta me osataan muutakin.”

Kuva: Gutsy Go

Kuusi nuorta istuvat lattialla ympyrättä ja yhdistävät kätensä keskellä.
Ruokaa vähävaraisille, Sipoonlahden koulun tiimi 1.

Katso video linkistä: Ruokaa vähävaraisille

Jokaista 30 nuorten tiimiä veti Gutsy Go -valmentajakoulutuksen saanut opettaja tai Sipoon nuorisotoimen työntekijä. Sipoonlahden koulun rehtori Eeva Ahola näkee, että toimintaviikko vahvisti ja monipuolisti opettajien oppilaiden tuntemusta: “Gutsy Go antaa mahdollisuuden tuoda erilaisia vahvuuksia esille. Se lisää opettajien ja oppilaiden itsetuntemusta. Ymmärrys omasta pystyvyydestä lisääntyy. Tämä on noussut esiin sekä nuorten että aikuisten palautteissa. Toiminta on myös lisännyt yhteisöllisyyttä; ryhmäyttänyt nuorten koko ikäluokkaa, tuonut uusia ystävyyssuhteita, rikastuttanut ihmissuhteiden määrää omassa ikäluokassa.”

Kungsvägens skolanin opettaja Isak Poutanen oli mukana Gutsy Go -valmentajana jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa Isakin ryhmä auttoi kodittomia kissoja, edellisellä kerralla hänen tiiminsä mursi ennakkoluuloja mopoilevia nuoria kohtaan järjestämällä mopoilla liikkuvan apupartion. Isakista toiminnassa keskeistä on se, että ryhmän resurssit tulevat monipuolisesti käyttöön. “Kaikki nuoret saavat käyttää omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan yhteisön hyväksi.”

Sipoon nuorisotoimi oli mukana kaikilla kolmella toimintaviikolla. Erityisnuorisotyöntekijä Milla-Emilia Mäkelä osallistui toimintaan ensimmäistä kertaa ja vaikuttui vahvan yhteyden muodostumisesta. “Viikoilla sain nuoriin kontaktin ihan eri tavalla kuin aikaisemmin työssäni olen saanut. Lisäksi koin tärkeäksi verkostoitumisen eri koulujen opettajien kanssa.”

Videot nyt julki ja jaettavissa kaikkien iloksi

Kaikki Sipoon nuorten Gutsy Go -videot löytyvät nyt YouTubesta tästä linkistä Gutsy Go Schools -nimiseltä kanavalta. Ideana on, että nuorten kehittämät ideat ovat vapaasti hyödynnettävissä myös muilla luokka-asteilla ja opetuksen tukena. “Muun muassa ennakkoluuloja ja päihteiden käytön ehkäisyä käsittelevät videot ovat hyödynnettävissä keskustelun tukena vaikkapa terveystiedon tunnilla, ja esimerkiksi projektit “Vohveliralli” ja “Pullava piristys” on helppo toistaa ihan tavallisella kotitaloustunnilla”, kertoo Gutsy Go:n koulutussuunnittelija ja Sipoon Hub -toimintaa koordinoiva Heini Salopelto.

Ideana on myös, että videot ovat kaikkien kuntalaisten katsottavissa ja vapaasti somessa jaettavissa. Kaikki videot ovat sipoolaisten nuorten itse leikkaamia. “Jokaisesta tiimistä valittiin dokumentaristit, joiden tehtävänä oli kiteyttää tiiminsä toteuttama teko muutaman minuutin mittaiseksi videoksi. Oli huikeaa seurata millä otteella nuoret, joista jotkut eivät olleet koskaan ennen editoineet ottivat parissa päivässä haltuun videon teon.” kertoo Gutsy Go:n mediatuotannosta vastaava Carita Kauppinen. “Hyvät ideat on tehty levitettäväksi ja hyvät teot poikivat lisää hyviä tekoja. Nämä videot ovat mitä mainioin tapa toivottaa jouluiloa ystäville ja samalla tehdä näkyväksi kuinka upeita nuoria Sipoossa on.”

Kuva: Gutsy Go

Nuori ihminen istuu lattialla paketoimassa jotain joulupaperiin. Teksti, jossa lukee "Joulutoiveiden toteuttajat".
Joulutoiveiden toteuttajat, Kungsvägens skolanin ja Sipoonjoen koulun tiimi 29.

Katso video linkistä: Joulutoiveiden toteuttajat

Keväällä koko kunnan yhteinen ensi-ilta

Kevään aikana on tarkoitus järjestää koko kunnan yhteinen ensi-ilta, jossa otos nuorten projekteista nähdään valkokankaalla. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan alustavia tuloksia Hubissa tehtävästä lääkäriseura Duodecimin tutkimuksesta sekä nuorten ajatuksia siitä mihin he haluavat vaikuttaa ja miten.

Linkit:

Verkkosivu: https://gutsygo.fi

Facebook: https://www.facebook.com/GutsyCollective/ 

Instagram: https://www.instagram.com/gutsycollective/ #gutsygo #makepeacevisible

YouTube: bit.ly/gutsygotube

Twitter: https://twitter.com/gutsycollective

 

Viimeksi muokattu 20.12.2021